Hannes Anagrius Hannes Anagrius

En cirkulär ekonomi kan aldrig växa

I valet mellan en växande och en cirkulär ekonomi är den bistra sanningen att alternativet ”både och” inte existerar. Elbilarna är ett bra exempel.

Read More
Hannes Anagrius Hannes Anagrius

Hur ska vi utforma de pengar som formar oss?

Ett stort antal försök med lokala eller komplementära valutor har skapats ur insikten om konventionella pengars destruktiva egenskaper. Genom att ge ut en komplementär valuta som basinkomst, kombineras styrkorna från de båda reformerna.

Read More
Hannes Anagrius Hannes Anagrius

Vad ska vi mäta istället?

Hur kom BNP-måttet till, vad mäter det och vad finns för andra mer holistiska välfärdsmått? En fördjupande genomgång med analys.

Read More
Hannes Anagrius Hannes Anagrius

Varje svensk har 300 slavar

Förr i tiden var muskelkraft en av de viktigaste energikällorna, inte minst genom slavhandeln. Men hur många slavar skulle krävas om vi skulle byta ut vår fossila energi mot muskelkraft?

Read More
Hannes Anagrius Hannes Anagrius

Utgår även IPCC från tillväxtparadigmet?

När naturvetare försöker tillmötesgå finansbranschen med finansiell data går den torra vetenskapen med på antagandet om tillväxt. Men finansiella modeller räcker inte för en rättvis klimatomställning.

Read More
Hannes Anagrius Hannes Anagrius

Ekokrisen är ingen utmaning

Det handlar inte om vad vi ska göra åt klimatkrisen. Vi måste istället backa och sluta att göra en massa saker. Mänskligheten måste anpassa sig.

Read More
Hannes Anagrius Hannes Anagrius

Den dolda kannibalismen

Våra vardagshandlingar framstår som komplicerade sätt att parasitera på andra medlemmar av vår egen art, utan att vi själva inser att det är det vi gör.

Read More
Hannes Anagrius Hannes Anagrius

Coop-kraschen och vikten av mångfald

Effektiviseringar kan vara bra. Det har vi många exempel på. Men det går inte att driva effektiviseringar för hårt, då rasar för mycket vid en störning.

Read More
Hannes Anagrius Hannes Anagrius

10 sätt att köpa lycka

Forskning visar att materialistiska värderingar inte är något bra recept för lycka. Ting tar tid, så ju mer du vill äga allt, desto mer äger allting dig. Men det finns sätt att få mycket lycka för pengarna.

Read More
Hannes Anagrius Hannes Anagrius

Vad är en rimlig förhandling?

Den aktuella regeringskrisen grundar sig i striden om vad en rimlig förhandling ska vara. Men hela ekonomin grundar sig på förhandlingar, som alltid sker inom regelsystem och maktförhållanden. Vad händer om istället samtal och symbios blir grunden för förhandling?

Read More
Hannes Anagrius Hannes Anagrius

Mardrömmen om evig tillväxt

[BNP] mäter allting, kort sagt, utom det som gör livet värt att leva. Moder natur skickar aldrig några fakturor, men förr eller senare kommer kravbrevet att dimpa ner.

Read More
Hannes Anagrius Hannes Anagrius

Dags för Ostromism

Många politiska initiativ har letat efter en “tredje väg”, bortom kommunismens och nyliberalismens centralistiska samhällsmodeller. Dessa rörelser har avfärdats som ogenomtänkta. Tyvärr ligger det något i kritiken.

Read More
Hannes Anagrius Hannes Anagrius

Modemedveten, miljömedveten, tillväxtmedveten

Om vi lär oss sambanden mellan tillväxt och vår belastning på miljön blir vi tillväxtmedvetna. Jag föreslår detta nya ord med en positiv association för att göra tillväxtfrågan tilltalande och hoppfull.

Read More
Hannes Anagrius Hannes Anagrius

Dags att bryta tillväxtberoendet

Tänk om det inte är själva drogen – fossila bränslen – som är grundproblemet utan missbrukarbeteendet – att kräva ständigt ökande avkastning.

Read More

Våra bloggare

 
Hannes AnagriusHannes grundade och driver podden och hemsidan Tillväxtparadigmet. Han är ekonomhistoriker, har en master i hållbar utveckling och varit engagerad i miljörörelsen, såväl som politiska och systemövergripande frågor.  Kontakta Hannes

Hannes Anagrius

Hannes grundade och driver podden och hemsidan Tillväxtparadigmet. Han är ekonomhistoriker, har en master i hållbar utveckling och varit engagerad i miljörörelsen, såväl som politiska och systemövergripande frågor.
Kontakta Hannes

Sophie GripenbergSophie är förändringsagent för ökat klimat- och miljöarbete inom humanitär sektor. Hon är även grundare av modeplattformen A Sustainable Closet. Hon har en examen i nationalekonomi, freds- och utvecklingsstudier samt en master från Stockholm Resilience Centre, där hon undersökte olika välfärdsmått.

Sophie Gripenberg

Sophie är förändringsagent för ökat klimat- och miljöarbete inom humanitär sektor. Hon är även grundare av modeplattformen A Sustainable Closet. Hon har en examen i nationalekonomi, freds- och utvecklingsstudier samt en master från Stockholm Resilience Centre, där hon undersökte olika välfärdsmått.

Johan LandgrenJohan är investerare i bolag inom hållbar teknik, bioodlare och författare. Han skriver och poddar om hållbar teknik, energi, olja och krisberedskap. Han är huvudförfattare till boken Olja för blåbär, driver bloggen med samma namn och driver Youtube-kanalen Evolution Show.Kontakt: johan@peak-oil.se

Johan Landgren

Johan är investerare i bolag inom hållbar teknik, bioodlare och författare. Han skriver och poddar om hållbar teknik, energi, olja och krisberedskap. Han är huvudförfattare till boken Olja för blåbär, driver bloggen med samma namn och driver Youtube-kanalen Evolution Show.

Kontakt: johan@peak-oil.se

Anders WijkmanAnders är samhällsdebattör inom hållbar utveckling, tillväxt och ekonomi. Han har ett långt förflutet inom politik, FN och varit generalsekreterare för ideella organisationer såsom Naturskyddsföreningen och Röda korset. Han är författare till bland annat boken Come on! (se sidan Tips).

Anders Wijkman

Anders är samhällsdebattör inom hållbar utveckling, tillväxt och ekonomi. Han har ett långt förflutet inom politik, FN och varit generalsekreterare för ideella organisationer såsom Naturskyddsföreningen och Röda korset. Han är författare till bland annat boken Come on! (se sidan Tips).

Ylva Lundqvist FridhYlva är ekonomi- och miljöhistoriker samt VD för de sociala företagen Mikrofonden Sverige och Stjärnsunds bygdebolag. Hon har föreläst och projektlett om lokala ekonomier på bland annat Lokalekonomidagarna.

Ylva Lundqvist Fridh

Ylva är ekonomi- och miljöhistoriker samt VD för de sociala företagen Mikrofonden Sverige och Stjärnsunds bygdebolag. Hon har föreläst och projektlett om lokala ekonomier på bland annat Lokalekonomidagarna.

Alf HornborgAlf är antropolog och professor i humanekologi. Han har skrivit om ojämlika resursflöden, synen på teknik och om  kulturella dimensioner av relationen teknologi-samhälle-miljö. Han har gett ut böckerna Myten om maskinen och Nollsummespel…

Alf Hornborg

Alf är antropolog och professor i humanekologi. Han har skrivit om ojämlika resursflöden, synen på teknik och om kulturella dimensioner av relationen teknologi-samhälle-miljö. Han har gett ut böckerna Myten om maskinen och Nollsummespelet och flera böcker på engelska.

 
Göran HådénGöran lever med frivillig enkelhet i Härnösand och är talesperson för den årliga kampanjen En köpfri dag. Han skriver om relationerna miljöpåverkan, konsumtion och lycka.Kontakt: goran.haden@gmail.com

Göran Hådén

Göran lever med frivillig enkelhet i Härnösand och är talesperson för den årliga kampanjen En köpfri dag. Han skriver om relationerna miljöpåverkan, konsumtion och lycka.

Kontakt: goran.haden@gmail.com

Pella ThielPella är aktivist och förändringsagent mot paradigmskiftande idéer. Hon organiserar, skriver och utbildar i frågor som rör omställning för ett samhälle i harmoni med naturen. Pella är ekolog och var med och startade de svenska delarna av nätverken för Naturens rättigheter och End Ecocide Sverige.

Pella Thiel

Pella är aktivist och förändringsagent mot paradigmskiftande idéer. Hon organiserar, skriver och utbildar i frågor som rör omställning för ett samhälle i harmoni med naturen. Pella är ekolog och var med och startade de svenska delarna av nätverken för Naturens rättigheter och End Ecocide Sverige.

Thomas HahnThomas är docent i ekologisk ekonomi vid Stockholm Resilience Centre. Han leder forskningsprogrammet Fairtrans som i samverkan med civila samhället verkar för en rättvis klimatomställning. Han ger också en grundkurs i ekologisk ekonomi vid SU i november varje år (sökes i april).

Thomas Hahn

Thomas är docent i ekologisk ekonomi vid Stockholm Resilience Centre. Han leder forskningsprogrammet Fairtrans som i samverkan med civila samhället verkar för en rättvis klimatomställning. Han ger också en grundkurs i ekologisk ekonomi vid SU i november varje år (sökes i april).

 
Stellan TengrothStellan är pensionerad civilingenjör. Han synliggör konflikterna mellan en expanderande ekonomi, överutnyttjandet av naturresurser, hotade ekosystem och en aningslös teknikoptimism. Han är författare till boken Tillväxt till döds och var redaktör för Steg 3:s antalogi Att svära i kyrkan.

Stellan Tengroth

Stellan är pensionerad civilingenjör. Han synliggör konflikterna mellan en expanderande ekonomi, överutnyttjandet av naturresurser, hotade ekosystem och en aningslös teknikoptimism. Han är författare till boken Tillväxt till döds och var redaktör för Steg 3:s antalogi Att svära i kyrkan.

Mats HelanderMats är frilansande hållbarhets- och samhällsutvecklings-strateg. Han samhällsplanerar och har gjort utredningar om hållbarhet i kommunala planer. Mats skriver om hur vi kan hitta språk och begrepp för ett välmående samhälle inom planetens gränser. Kontakt: mats.helander@ecosoci.se

Mats Helander

Mats är frilansande hållbarhets- och samhällsutvecklings-strateg. Han samhällsplanerar och har gjort utredningar om hållbarhet i kommunala planer. Mats skriver om hur vi kan hitta språk och begrepp för ett välmående samhälle inom planetens gränser.

Kontakt: mats.helander@ecosoci.se

Svetlana+Gross.jpg

Svetlana Gross

Svetlana doktorerar för Mistra Centre for Sustainable Markets där hon undersöker finansmarknadens hållbarhetsarbete. Hon har jobbar länge med miljöfrågor och var med och startade den svenska grenen av Economy for the Common Good.